Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kosova ile Sırbistan arasındaki diyaloğu destekliyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daveti üzerine Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunan Kosova Başbakanı Albin Kurti ile Vahdettin Köşkü’nde yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.
Geçtiğimiz hafta Kosova’nın kuzeyinde meydana gelen sel felaketinden duyduğu üzüntüyü ve “geçmiş olsun” dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ve Türk milletinin her zaman Kosovalı kardeşlerinin yanında olduğunu ve bundan sonra da yanlarında olmaya devam edeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sel felaketinin yaralarının sarılması için gerekli desteğe hazır olduklarını ifade etti.
Türkiye’nin ABD’den sonra Kosova’yı tanıyan ikinci ülke olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti: Ve çok anlamlı bir tanışıklığımız oldu. Sayın Başbakan, ben o sırada Kabine toplantısındaydım ve bana Amerika’nın Kosova’yı tanıdığını bildirdiler. Ben de oradaydım ‘Biz şimdi Kosova’yı tanıyan ikinci ülkeyiz.’ Dedim ve tanıdık, güzel. Ama şu anda ne yazık ki beklenen sayıya ulaşamadık. Bu akşam öğrendiğim kadarıyla 117 sayısına ulaşıldı ama ağır bir çalışmanın içine gireceğiz ve inşallah gol sayısını yakalarız.dedi.
‘Kosova’nın NATO, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği üyelik vizyonunu destekliyoruz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova’nın 17 Şubat’ta gerçekleştirilecek bağımsızlığının 15. yıl dönümünü kutlayarak, şunları söyledi:
Türkiye-Kosova ilişkilerinin değerli bir boyutunu oluşturan ve ülkeler arasında köprüler kuran Kosova Türk toplumunun Kosova’nın kalkınmasına her alanda yapılan katkıları memnuniyetle takip ettiğini belirten Erdoğan, Kosova makamlarının kendilerine yönelik tutumunu takdirle karşıladığını vurguladı. yurttaşlar.
‘Türkiye, bölgemizin barış ve istikrarı için her türlü zemini sağlamaya hazır’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova’nın tüm komşularıyla barışçıl ilişkilerine büyük önem verdiklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:
Dost ve kardeş Kosova halkına şahsı ve milleti adına selamlarını ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kurti’nin ziyaretinin iki ülke ve bölge için hayırlı olmasını diledi. Erdoğan, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve heyetine sevgi ve saygılarını sunarak konuşmasını tamamladı.
Kosova Başbakanı Kurti: NATO’nun Kosova’ya müdahalesinde oynadığı rol için Türkiye’ye her zaman minnettar olacağız
Kurti, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmede Kosova ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerini ve bu dostluğu nasıl daha da güçlendirebileceklerini ele aldıklarını söyledi.
Ekonomi, ticaret, savunma ve güvenlik alanlarındaki işbirliği olanaklarını da değerlendirdiklerini ifade eden Kurti, bölgesel gelişmeleri de ele aldıklarını söyledi.
Başbakan Kurti, NATO’nun 1999’da Kosova’ya müdahalesine atıfta bulunuyor “NATO’nun Kosova’ya müdahalesinde oynadığı rolden dolayı Türkiye’ye her zaman minnettar olacağız. Bu müdahale Kosova halkına yönelik soykırımı durdurdu ve ülkenin kuruluşu ve barışı için değerliydi.”söz konusu.
Türkiye’nin Avrupa Birliği ve NATOKosova’ya üyelik sürecinde destek verdiğini ifade eden Kurti, desteği için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.
Kurti, Kosova yönetiminin en değerli hedeflerinden birinin yabancı yatırımcıları çekmek için uygun ortamı yaratmak olduğunu, bu durumda sürdürülebilir bir ekonomi geliştirebileceklerini söyledi.
Kosova ile Türkiye arasındaki ticari bağlantılara da değinen Kurti, “Türkiye bizim için önemli ekonomik ve ticari ortaklarımızdan biri. Bu elbette bizi mutlu ediyor ama bu bize yetmemeli. Mevcut iş birliğimizi kullanabiliriz.” daha yüksek potansiyellere ulaşmak için.” dedi.
Kurti, Kosova’daki Türk toplumunun ülke tarihinde önemli ve olumlu bir rol oynadığına işaret ederek, ” Türk toplumumuz sosyal ve kültürel mozaiğimizin bir parçasıdır. Bu topluluğun önemli sayıda temsilcisi hem merkezi hem de yerel kurumlarda çalışıyor ve bu şekilde Kosova’nın refahına katkıda bulunuyorlar.”ifadelerini kullandı.
Kurti, Kosova kökenli Türk vatandaşlarının da Türkiye tarihinde önemli rol oynadığını belirtti. Birlikte yaşamak iki ülkemizin ortak maliyetidir. Hem Kosova’daki Türk toplumu hem de Türkiye’deki Arnavut toplumu iki devlet arasındaki ilişkiler için değerli bir köprü oluşturmuştur. Temeliniz sağlam, bağlarımız sağlam, irademiz büyük. Bundan daha fazla fırsat, daha fazla işbirliği için çalışmalıyız.‘ diye değerlendirdi.