AB ülkelerinin dışişleri bakanları Brüksel’de bir araya geldi
Avrupa Birliği’ni (AB) oluşturan ülkelerin dışişleri bakanları, Ukrayna’dan Afrika’ya, Batı Balkanlar’dan İran’a kadar geniş bir gündemle bir araya geldi.
Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın gündeminde Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna’ya takviye kuvvetlerin devam etmesi ve Rusya’ya uygulanacak 11’inci yaptırım paketi gibi konular var.
Bakanlar, Ukrayna’ya yönelik mali, askeri ve siyasi takviyelerin nasıl sürdürüleceği ve diğer ülkelerin Rusya’ya yönelik AB yaptırımlarına uymasının nasıl sağlanacağı konusunda görüşecekler. 11’inci yaptırım paketini ele alacak bakanlar toplantısından bir sonuç beklenmiyor.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın toplantıya video konferans yoluyla katılması planlanıyor. AB’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Ukrayna’ya yardım sağlayan “Avrupa Barış Fonu”nun artırılmasını teklif edeceği belirtildi.
Görüşmede Ukrayna’nın oluşturduğu “Rusya’nın savaşını destekleyenler” listesinde bazı Avrupalı şirketlerin yer alması da ele alınacak.
Macaristan’ın Ukrayna’ya askeri yardımı engellediği ve bununla bağlantılı olarak Ukrayna’nın listesinde bir Macar bankasının varlığını gösterdiği belirtildi.
AB bakanları, Batı Balkanlar’daki 6 ülkenin dışişleri bakanları ile akşam yemeğine çıkacak. Rusya’nın bölgedeki etkisinin değerlendirileceği görüşmede, Belgrad-Kosova Diyaloğu ve Bosna Hersek’teki durum gibi konular da gündeme gelecek.
AB’nin insan hakları yaptırım rejimi çerçevesinde İran’a yönelik yeni yaptırımları kabul etmesi beklenen görüşmede, Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi ve Tunus’taki son durum gibi konular masaya yatırılacak.
Savunma bakanları da görüşecek
AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından AB Savunma Bakanları Toplantısı yapılacak. Yarın yapılacak toplantıda Ukrayna’ya askeri yardım gündemin temelini oluşturacak.
Japonya’da düzenlenen G7 Toplantısı’nda F-16 savaş uçaklarının Ukrayna’ya teslim edilmesinin önünün açılmasıyla birlikte, bu uçakları uçuracak Ukraynalı pilotların yetiştirilmesi planlanıyor.
AB ülkelerinin savunma bakanları, Ukrayna’nın talep ettiği silah ve mühimmat desteğinin hızlandırılması konusunu da görüşecek.
Ukrayna askerlerinin eğitimi de gündemde olacak. AB yetkilileri, bugüne kadar 15 bin Ukrayna askerinin eğitiminin tamamlandığını ve bunu 20 bine çıkarmayı planladıklarını belirtiyor.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in AB Savunma Bakanları Toplantısı’na katılması bekleniyor.