Haber

Sudan’da bazı ülke vatandaşlarının tahliyesine izin verildi

Sudan’da Genelkurmay Başkanı Burhan ve paramiliter güçlerden oluşan Hızlı Destek Güçleri (HDG) komutanı General Muhammed Hamdan Dagalu, yabancı uyruklu vatandaşların ve diplomatların Sudan’dan tahliyesine izin verdi.

Ordudan cumartesi günü yapılan açıklamada, ABD (ABD), İngiltere, Fransa ve Çin vatandaşlarının gün içinde askeri nakliye uçaklarıyla başkent Hartum’dan ayrılacağı bildirildi.

Açıklamada, Burhan’ın tahliyelerin kolaylaştırılması ve güvence altına alınmasının yanı sıra tahliyelerin gerçekleşmesi için ülkelere gerekli desteğin sağlanması konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

Ülkenin doğusundaki Port Sudan’dan bir grup Suudi Arabistan vatandaşının tahliye edildiği, Ürdünlü bir grubun da gün içinde ülkeyi terk edeceği kaydedildi.

Hızlı Dayanak Güçlerinin lideri Dagalu da tahliyelere izin verileceğini ve tüm havaalanlarının kısmen açılacağını duyurdu.

Ancak başkent Hartum’daki havalimanının çatışmalara sahne olduğu belirtilirken, ülkedeki diğer havalimanlarında da durum belirsiz.

Ateşkese rağmen çatışmalar sürüyor

Sudan’da geçtiğimiz hafta sonu Al Burhan liderliğindeki ordu ile HDG arasındaki güç mücadelesi nedeniyle başlayan silahlı çatışmalar, ateşkes ilan edilmesine rağmen devam ediyor.


Hızlı Destek Gücü milisleriFotoğraf: Hussein Malla/AP/dpa

HDG, Ramazan Bayramı’nda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in davetlisi olarak üç günlük ateşkes ilan edildiğini duyurdu.

Genelkurmay Başkanı Al Burhan liderliğindeki ordu, HDG’yi Cuma akşamı ateşkese uymamak ve Hartum yakınlarındaki Omdurman’a saldırılar düzenlemekle suçladı. Ordu, şehrin hapishanesinden “birçok mahkûmun” serbest bırakıldığını iddia ederken, HDG milisleri iddiaları yalanladı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Darfur bölgesinde de çatışmaların yaşandığını, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kurşun yarası hastasının Al Fashir kentine gelmesinin ardından sağlık gruplarının “mücadele ettiğini” bildirdi.

Fransız haber ajansı AFP’nin aktardığına göre görgü tanıklarının aktardığına göre, yaklaşık 5 milyon nüfuslu Hartum’da gece saatlerinde hafifleyen çatışmalar Cumartesi sabahı yeniden şiddetlendi.

Bir haftada 400’den fazla kişi öldü

AFP’ye konuşan bir görgü tanığı, “Mutlu çocuklar ve insanlar Ramazan Bayramı’nı akrabalarıyla birlikte tatlı ve kek yiyerek geçirmesi gerekirken, etrafımız silah sesleri ve kan kokusuyla çevriliydi” dedi.

Sivillerin çatışmalardan dolayı endişeleri nedeniyle kentte elektrik olmamasına rağmen acil ihtiyaçlar dışında evlerinden pek dışarı çıkmadıkları ya da kenti terk ettikleri belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), geçen Cumartesi Sudan’da başlayan çatışmalardan bu yana 400’den fazla kişinin öldüğünü ve 3500’den fazla kişinin yaralandığını bildirdi.

Çatışmalar neden başladı?

Burhan ve Dagalu, Ekim 2021’de Sudan’da gerçekleşen ve ülkenin demokrasiye geçiş sürecini sona erdiren askeri darbeyi ortaklaşa yönetti. İki eski müttefik arasındaki gerilim, HDG’nin Sudan’da sivil iktidara geçiş planının bir parçası olarak orduya tam olarak katılmasını öngören reformdan kaynaklanıyor.

Sudan’da son aylarda siyasi partiler arasında gerçekleştirilen ve uluslararası kamuoyunun da desteğini alan müzakereler, ülkede demokrasiye geçiş umutlarını artırdı. Ancak ordu ile HDG arasındaki çatışmalar, tarafların olası bir siyasi angajmanını da geciktiriyor.

AFP, dpa, rtr/JD, CO

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu